Vandring vid Borgudden och Lyngern
En solig och varm novemberdag åkte jag och min syster till Fjärås Bräcka. En underbar plats som vi gärna besöker alla tider på året. Ett av få ställen där man kan stå på ett ställe och se havet på ena sidan och en sötvattensjö på den andra. Idag hade vi siktet inställt på en vandring från Bräckan till Borgudden och en bit vid sjön Lygnern. Borgudden har ett naturskönt läge vid Lygnern mellan Bräckaviken och Dalboviken. På bilden är det Borgudden som sticker ut i sjön på höger sida.
En väsentlig del av arealen utgörs av planterad granskog och jag antar att det var den skogen vi kom fram till med jättegranar. Solstrålarna silades så vackert mellan de höga stammarna.
Sjön Lygnern har i alla tider varit en viktig transportled för både gods som människor. Den långsmala sjön passerar två län, hälften i Hallands län och hälften i Västergötlands län. Historier om de fejder som en gång fanns mellan danskar och svenskar, de färgstarka personligheterna som en gång i tiden bodde runt sjön är många och intressanta.
Låter som en fin tur och trots att vi inte kunde åka med den i år hoppas jag att vi ska kunna göra premiärturen nästa sommar.
Turen runt udden var drygt fem kilometer och det var så fascinerande att på den korta sträckan få uppleva allt från den mörkaste granskog till den flammande bokskogen. Inbjudande små sandstränder som vi absolut kommer att åka till nästa sommar. Det här är en plats som jag kommer att tänka på under den mörka vintern och längta till. En av de vackraste platserna vi besökt och som vi snart kommer tillbaka till.
Över större delen växer lövblandskog med bok, ek, ask, björk, al m m. Några mindre bestånd av gammal bok- och ekskog av orörd typ finns också. På äldre ekar och bokar finns en rik kryptogamflora med många hotade arter som grå skärelav, gammelekslav och oxtungsvamp. Markfloran är bitvis rik med lundslok, skogsbingel, skärmstarr mm. Även djurlivet är sannolikt rikt, men vi såg varken älgar, rådjur eller vildsvin. Känt är att här finns en värdefull fauna av landsnäckor. Längst ut på udden finns en fornborg som kan vara från järnåldern, men som även använts in i historisk tid.


Taggat med:
Fjärås Bräcka, Borgudden, Lygnern, Bokskog, Granskog, Vandringsled, Isa af Lygnern
4 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: November
Nästa inlägg: Tomtesskogen ...
Vilket härligt inlägg och vilka vackra bilder! Tack för att du tittade in hos mig så att jag hittade din fina blogg! Det är så roligt när man träffar på likasinnade. Jag älskar naturen, och kan lätt förstå att du och din syster hade svårt att slita er från den underbara sagoskogen. Jag fylls av längtan att åka dit när jag ser bilderna och läser om platsen. Vilken känsla att få rida där! Tack för ett härligt inlägg!
Ha en fin fortsättning på veckan!
Hälsningar🤗
Tack snälla du 🤗
Vi delar på samma längtan till naturen. Bästa stället för återhämtning och frid i själen. Den här skogen var lite speciell på många sätt och liksom du skulle jag älska att rida där 🏇
Ha en riktigt fin vecka och kramen 🙏🏻
Dina bilder är fantastiska! Njuter av dem och tänker att de skulle lätt platsa i en bok! <3
Jag läste om platsen också i din systers blogg och det är lätt att förstå hur förälskade ni båda blev i ert nya utflyktsmål! En plats som jag också skulle vilja besöka.
Den där båten som du berättar om har vi också tänkt att ta en sommartur med, men som sagt det får vänta tills det är möjligt.
Uppskattar mycket din berättarkonst - att du som oftast får med historiken i dina texter.
höstkram Gunilla
Tack fina du för de snälla orden. Så glad jag blir 🙂 Det var verkligen en magisk plats som jag hade svårt att lämna. Längtar redan tillbaka. Vissa ställen får själen att sjunga. Jag tror detta är en plats som passar er. Vi kanske ses där ute i skogen.
Ha det så gott och kramen 🤗