Sävelången är en historisk livsnerv och grunden till bygdens existens. Sjön slingrar sig fram i det vackra landskapet omgiven av djupa skogar, ängar och berg. 

Den här dagen kom vi hit lite oplanerat. Katten Kajsa skulle opereras hos Lerums Djurklinik och vi valde att hitta på något i omgivningen. Vi hade varit här för många år sedan när vi red ut på en tur med islandshästar. Vi red vid sjön Mjörn utanför Alingsås och ett roligt minne var att vi tog paus vid Lotta Engbergs dåvarande hem, en vacker vit villa vid sjön. Den gången såg vi Nääs slott på avstånd på hemvägen så nu passade det bra att göra en liten utflykt dit. Det låg lite regn i luften och var vackert dimmigt vid Nääs bro när vi kom fram. 


 
Nääs är idag ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, men också en stor gård med en fantastisk historia. Slottet står som kronan på verket på sitt eget näs, ett landmärke som tronar över bygden och berättar om platsens historia.

I början av 1600-talet uppfördes den första säteribyggnaden på Nääs av Erik Göransson Ulfsparre. Vid mitten av 1700-talet rev dåvarande ägaren, ägaren i Ostindiska kompaniet Jakob von Utfall, den gamla byggnaden och uppförde på dess grund en envånings mangårdsbyggnad. Samtidigt tillkom de båda flyglarna. 

Som kuriosa kan nämnas att Selma Lagerlöf bodde i den södra flygeln när hon som återkommande gäst under ett tjugotal år besökte Nääs. Ett kapitel i "Nils Holgerssons underbara resa" handlar om Nääs. 

Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1830-talet, då grosshandlare Peter Wilhelm Berg uppförde en andra våning. År 1868 köpte grosshandlare August Abrahamsson Nääs och moderniserade slottet. Hela hans hem står kvar som ett förnämligt exempel på det sena 1800-talets inredningsideal. Slottet och egendomen förvaltas sedan 1901 av August Abrahamssons stiftelse. 


 

 

 


I slottsparken finns en minnessten i form av en stenkors över sju av Peter W Bergs och hans hustru Johannas tio barn, som dog unga på Nääs. Stenkorset stod från början vid gamla Skallsjö kyrka men då den nya kyrkan byggdes flyttades det hit till Nääs slottspark. 

I parken hänger många gungor så inbjudande i de stora vackra träden. Kan de också vara till minne av de stackars barnen. Hur som helst så lockar de säkert både barn och en och annan vuxen som har barnasinnet kvar.August Abrahamsson och systersonen Otto Solomons är begravda på Nääs slottspark. Augusts hustru Euphrosyne Leman som gick bort 30 år före sin man är begravd på den judiska begravningsplatsen vid svingeln i Göteborg. Kom att tänka på min mormor som också hette Euphrosyne. Ett ganska ovanligt namn som jag inte har lyckats hitta någon anknytning till i min släktforskning. 

 


På Nääs finns fantastiska promenadstigar oavsett om du promenerar med hund, barn eller vänner. I slottsparken finns spännande sevärdheter; Örnnästet, Kungsstenen, Erimitgrottan eller Kanonudden.

 

Den nya familjemedlemmen Barney gör sig bra i slottsmiljö

 

Örnnästet med sagolik utsikt över Sävelången

 

 Butiken ligger i ett hus med mycket historia. Peter Wilhelm Berg, ägare till Nääs slott och grundare till Nääs bomullsfabrik i Tollered lät 1829-1830 bygga detta charmiga hus. Då han hade upplevt ett par stora bränder i Göteborg ville han undvika att bygga i trä, istället lät han bygga i sten och tegel från sitt eget tegelbruk på Mellan Nääs. Peter W Berg beskrivs som en man som var mån om sin personal, han lät personalen bo ståndsmässigt i detta hus som placerades i början av allén till Nääs slott. Huset rymde 8 lägenheter med vardera 1 rum och kök. Han startade även traktens första folkskola ett stenkast härifrån. Lilla Nääs användes som bostäder enda fram till slutet av 1970-talet.Nu är det en fantastisk butik där man kan botanisera runt i flera rum i två våningar i en underbar historisk miljö. Här finns så mycket vackert att titta på och så mycket jag vill köpa till mig själv eller som presenter till andra. Jag köpte en vacker ballerina till min syster och ett superfint halsband till systerdottern. Här finns också ett mysigt fikarum och sommartid kan man slå sig ner i trädgården med en kopp nymalet kaffe. En härlig butik som ni bara måste besöka om ni har vägarna förbi. 


 

  

 


 

 


Ägarinnan berättade att nu jobbar hon på för fullt för att fylla rummen med julsaker. Man anade redan vilken julstämning det kommer att bli i detta vackra hus. Ett av mina favoritprogram "Vår tid är nu" spelades in på Nääs. Handlingen börjar i Maj 1945 då andra världskriget äntligen är över och en ny, ljusare tid står för dörren. En av huvudkaraktärerna, Helga Löwander som spelas av Suzanne Reuter, bor i en våning där Nääs slotts interiör används som scenografi. Stora matsalen, Abrahamsons privata matsal, bibliotek och skrivrum, de två rosa gästrummen samt lite biutrymmen med bland annat den vackra spiraltrappan syns ofta i serien. Spännande se julspecialen som visas julen 2020 och som går tillbaka i tiden till år 1951. 

Kajsas operation gick bra och det är så skönt ha henne hemma igen. Ha en fortsatt skön höst & kramen 🍁