Näckrosdammen eller Renströmsparken i Göteborg är en liten oas mitt i stan. Näckrosdammen uppfördes 1923 till Jubileumsutställningen och ligger ovanför Götaplatsen. Vi åkte hit i lördags för första gången och blev helt hänförda. Vädret var underbart med sol och värme och här var det ett riktigt folkliv med människor i alla åldrar. Mycket studenter eftersom det ligger vid Universitetet. Men som sagt även äldre och vi såg ett sånt gulligt par som fotograferade varandra och som bad några ungdomar ta kort av dem tillsammans. Ungdomarna sa att de var så fina och fotograferade dem. Roligt att se såna möten och inte bara tråkigheter som man matas med på alla medier.

Gröna inbjudande gräsmattor, sköna bänkar och soldäck vid vattnet omgivna om rododendronbuskar och stora gigantiska träd med grenar som bildar tak av lövverk mot den blåa himlen. Så avkopplande bara sitta och njuta av allt det vackra och titta på människorna som njuter av sin lediga dag.

Göteborg har varit vänort med Åbo sedan 1946 och under krigsåren växte sig vänortsrelationen starkare. Som tack för den hjälp och insats göteborgarna hade visat Finlands folk under krigsåren skänkte Åbo en bronsstaty. Den föreställer en ung man och en ung kvinna på var sin häst och symboliserar det starka vänskapsband som knöts mellan de båda städerna under andra världskriget. Statyn har namnet " när vänskapsbanden knytas " och gjordes av Wäino Aaltonen och är nog en av de vackraste statyerna jag någonsin sett. 

Här ligger Humanisten, en byggnad som är centrum för humanistiska fakulteten vid Göteborgs Universitet. Det har funnits funderingar på byggnationer här i parken men jag är glad att de planerna inte gick igenom. Vi behöver dessa gröna lungor i stadsmiljön för avkoppling och rekreation.

Ha en fin vecka och kramen   

 

  


 

 

 
 


 


 
Här trivs fåglarna och den lilla söta pippin tar sig ett bad :-)