Det är så magiskt när julrosen tränger upp sin trinda knopp genom snön när vi minst anar det. När det är som allra mörkast och kallast här hos oss kan den dyka upp och det är magi varje gång ... Vinterblomningen är ett genetiskt arv från julrosens förfäder i de kalla kalkbergen i sydöstra Europa. Det var där som en frusen munk på den mörka julaftonskvällen 1509 upptäckte den mirakulösa blomman. Han blev så hänförd att han skrev den vackra psalmen "Det är en ros utsprungen" eller som den också kallas Praetorii Psalm. Detta enligt en av många legender om julrosen. Det finns många myter kring julrosor och inom häxkonsten ansågs de ha förmåga att frambesvärja demoner. Julrosen sägs ha fått sitt namn eftersom den första gången växte i snön där tårar från en ung flicka hade fallit. Hon grät för att hon inte hade någon gåva till jesusbarnet i Betlehem. Även här hemma har Selma Lagerlöfs legend om blommande julrosor i Göingeskogarna på julnatten satt djupa avtryck i folksjälen.

Det finns 21 arter av julrossläktet och alla är inte jungfruligt vita  även om de är den hos oss mest förekommande. Den kan börja blomma i november, eller vänta till februari-mars, beroende på vädret. Har man riktigt tur kan vinterns sagofe slå ut till julaftonen! 

Bland Orientjulrosor finns det färggranna blommor från renaste vitt till nästan svart och därimellan både gult och limegrönt, rosa och aprikosfärgade, rött och purpur, 

Oavsett när de blommar på vintern eller i vårens trädgårdar är de lika vackra. Bilderna har jag tagit i Botaniska Trädgården i Göteborg under våren 2016. De hade gjort en egen avdelning med bara julrosor och ni kan tro att jag trivdes där :-)

Skickar en stor kram till er alla