På med sköna skor och promenerade till ett av mina favoritställen. Mölndals Kvarnby där man känner att man går på historisk mark och forsen dånar på samma sätt idag som den gjorde när man malde säd på medeltiden. Gamla industribyggnader inramar den skummande forsen. Så vackert på kvällen när fallen är upplysta och man kan se vattnet kasta sig ner mellan de höga, mörka fabriksväggarna. Fallhöjden är 48 meter. Den första bilden togs i fjol eftersom det inte fanns några blommor nu och flera vägskyltar var slängda i vattnet. Inte så snyggt :( Bilden i mörker togs 2017.


Den här platsen är själva ursprunget till Mölndal stad. Från medeltiden och framåt utnyttjades vattnets kraft till att driva kvarnar. Längre fram utvecklads ett industrisamhälle med papperstillverkning, textilindustri och oljeslageri.

Här finns så mycket att se men idag nöjde vi oss med ett besök på museet. I Öppna magasinet blandas vardagsprylar med foton, berättelser och tankeväckande frågeställningar. Föremålen berättar om människors vardagsliv och arbete under 1900-talet. Jag blir nostalgisk och föremålen väcker många minnen från barndomen och framåt. Bra minnesträning för äldre är att se saker de minns och Öppna magasinet är en riktig guldgruva. 
Nu pågår en utställning om cyklar från höghjuling till landsvägsracer. Det ser man även i Mölndals rondeller som har färgglada cyklar i alla modeller. Cyklar överallt även på museets fönster.
"Att cykla är att färdas med måttlig fart.
Att cykla är att låta barnet inom oss leva.
Att cykla är att inte i onödan tära
på jordens knappa tillgångar.
Att cykla är därför nödvändigt." 
Cykelfilosof Eric SandströmPå toaletten finns denna spännande dörr där man kika in i snickarverkstan. "Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till Jordbruket. De specialiserade sig på att tillverka stolar efter moderiktiga förlagor. Arbetet utfördes under enkla förhållanden ute på gårdarna och möblerna såldes till förmögna kunder i Göteborg. Med tiden spreds böndernas hantverk över Sverige och ut i Europa. Fram till 1900-talets mitt var Lindome ett betydande centrum för möbeltillverkning."I utställningen "Lyx från Lindome" visas den unika samlingen av stolar och möbler. Här kan man besöka verkstaden, känna på materialen och inspireras av stolar klädda i moderna tyger.
Graffitti kan vara fint på rätt plats. På hemvägen upptäckte vi ett annat vackert kvinnoporträtt på en husfasad. Längst ner stod namnet Niamh Chinn Oir som jag känner igen från den irländska mytologin. Men kan det här vara namnet på konstnären? 

Bilderna är tagna med mobilen och källa är; https://www.molndal.se